Κυριακή, Ιουνίου 5

Human Relations

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ων. Γι αυτό το λόγο οργανώθηκε σε κοινωνίες. Οι μικρές κοινωνίες μεγέθους ενός χωρίου μεταμορφώθηκαν με το πέρασμα των αιώνων σε μεγάλα αστικά κέντρα. Ο υπερπληθυσμός των πόλεων έρχεται να χτυπήσει μια από τις μεγαλύτερες αξίες, τις ανθρώπινες σχέσεις.

Αν ζήσει κάποιος σε ένα μικρό χωριό θα συνειδητοποιήσει πως όλοι γνωρίζονται με όλους και όλοι νοιάζονται για όλους. Συνδέονται μεν πολλοί και με οικογενειακούς δεσμούς, αλλά όχι πάντα. Αποδέχονται τον άλλο και αλληλοβοηθούνται.

Αν ζήσει κάποιος σε πόλη συνειδητοποιεί πως άνθρωποι με τέτοιο χαρακτήρα έχουν σχεδόν εκλείψει. Οι μεγαλουπόλεις κυρίως έχουν γίνει ψυχρά αστικά κέντρα όπου η ζημία του ενός είναι το κέρδος του άλλου.

Δεν είναι όμως έτσι η ζωή αγαπητοί. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να συνυπάρχει και να είναι συνοδηπόρος με τους άλλους. Χωρίς να είμαι θρησκόληπτος πιστεύω πως η παραβολή του καλού Σαμαρίτη είναι ένα παράδειγμα συνείδησης που θα έπρεπε να έχουμε σήμερα. Ένας κόσμος αλληλεγγύης.. Όμορφη Ουτοπία που ελπίζω μια μέρα να γίνει και πραγματικότητα...

Οι ανθρώπινες σχέσεις βέβαια χωρίζονται και σε 4 κατηγορίες. Στις οικογενειακές, φιλικές ,ερωτικές και εχθρικές.

Νομίζω πως για τις εχθρικές και τις οικογενειακές δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία αφού είναι σχετικά εμφανές από τι αποτελούνται.

Οι 2 επόμενες όμως είναι σχέσεις που συχνά αλληλοσυγκρούονται. Ή και ενώνονται.Η τέλεια σχέση είναι η σχέση στην οποία με τον άλλο είσαι και φίλος και όχι μόνο ταίρι. Όπου η ερωτική έλξη λειτουργεί ως μια "αναβάθμιση" της φιλίας. Και έτσι όπως ακριβώς ένας φίλος αποδέχεται τους φίλους του άλλου ( του φίλου μου ο φίλος είναι και δικός μου φίλος που λέει και ο λαός) έτσι πρέπει και ο σύντροφος μας να αποδέχεται τις φιλικές μας σχέσης. Βέβαια, γίνεται η επέμβαση ενός ισχυρού συναισθήματος εν ονόματι ζήλεια. Ένα συναίσθημα που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά παρόλ'αυτά πρέπει να εξουδετερωθεί όσο πιο πολύ γίνεται. Το συστατικό για αυτήν την "αντίδραση" είναι η εμπιστοσύνη που υπάρχει στο σύντροφο. Όσο πιο μεγάλη έιναι τόσο πιο μεγάλη είναι και η "εξουδετέρωση" εως την πραγματοποίησης τέλειας εξουδετέρωσης.

Συγχωρέστε την υπερβολική μου χρήση χημείας...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου