Παρασκευή, Μαΐου 28

Θρησκεία σήμερα

Γνωρίζω ότι ίσως μερικές από τις απόψεις που θα αναφέρω στο παρακάτω άρθρο να μην είναι αρεστές από όλους. Παρ' όλα αυτά είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει. Όποιος θελήσει να την εκφράσει είναι ελεύθερος να γράψει από κάτω ένα σχόλιο.

Μετά από αυτήν την εισαγωγή ας μπούμε στο ζουμί της υπόθεσης. Η λέξη θρησκεία έχει απασχολήσει τον άνθρωπο από την αρχή της δημιουργίας του. Ο άνθρωπος ήθελε από την αρχαία κιόλας εποχή να νοιώθει ότι υπάρχει μια δύναμη ανώτερη από αυτόν, η οποία τιμωρεί και συγχωρεί. Από αυτήν την σκέψη δημιουργήθηκαν οι θρησκείες. Στην αρχή υπήρχαν μόνο ειδωλολατρικές όπως χαρακτηρίζονται από την εκκλησία σήμερα. Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο Ιουδαϊσμός, η πρώτη μονοθεϊστική θρησκεία. Στην πορεία εμφανίστηκαν αναπτύξεις της όπως ο Χριστιανισμός, ο οποίος στη συνέχεια φαγώθηκε μεταξύ του, αλλά αυτό είναι άλλου παππά ευαγγέλιο. Άλλες γνωστές μονοθεϊστικές θρησκείες σήμερα είναι ο Ισλαμισμός και ο Βουδισμός.

Αν και όχι τόσο ειδικευμένος στον Ισλαμισμό και στο Βουδισμό μπορώ να δώσω μερικές πληροφορίες πάνω σ αυτές. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ο φανατισμός που προκαλείται λόγω του Ισλαμισμού και αξίζει να αναφερθεί. όπως πολλοί γνωρίζετε μια γυναίκα παραλίγο να λιθοβοληθεί γιατί έμεινε έγκυος από βιασμό. Ευτυχώς που μπήκαν στη μέση ο Ο.Η.Ε. και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου και έσωσαν την κατάσταση. Είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός για να σας αναφέρω το φανατισμό που μπορεί σήμερα να προκαλέσει η θρησκεία.

Να λέμε την αλήθεια όχι ότι ο χριστιανισμός είναι καλύτερος σε ότι έχει να κάνει με το φανατισμό. Όποιος έχει καλές ιστορικές γνώσεις θα θυμάται τα κατορθώματα των Καθολικών και των Ορθόδοξων. Το ότι χώρισαν την εκκλησία γιατί ο ένας ήθελε πιο πολύ εξουσία από τον άλλο. Και ας πάμε πιο πρόσφατα. Βατοπέδι, φοροδιαφυγή. Συνειδητοποιείτε ότι είμαστε το μόνο κράτος που πληρώνει τους παππάδες σαν δημόσιους υπάλληλους; Το τι φοροδιαφυγή βέβαια πέφτει δε νομίζω να χρειάζεται να το πω το γνωρίζετε και οι ίδιοι. Θα μου πείτε βέβαια : Μα μην είσαι καχύποπτος υπάρχουν και άγιοι άνθρωποι. Και θα συμφωνήσω μαζί σας. όντως υπάρχουν άνθρωποι που είναι πραγματικά ζωντανοί άγιοι. Δυστυχώς όμως ο κανόνας αυτός είναι σήμερα η εξαίρεση.

Ένα άλλο θέμα που έχει περάσει από το νου μου πολλές φορές είναι ένας από τους γελοίους νόμους που έχει θεσπίσει η σημερινή εκκλησία. Οι ιερείς για να αναδειχθούν σε υψηλή θέση στην ιεραρχία πρέπει να είναι ανύπαντροι; Πλάκα μου κάνετε; Δηλαδή θεωρείτε ότι ο παντρεμένος παππάς θα προσφέρει λιγότερα; ΑΝΤΙΘΕΤΑ ο παντρεμένος ιερέας με παιδιά κιόλας συμπονεί καλύτερα τους ανθρώπους και μπορεί να πάρει πιο δίκαιες αποφάσεις. Εξάλλου άνθρωποι δεν είμαστε; Από πού και ως πού να αναγκάζεις κάποιον να μην παντρευτεί για να αναδειχθεί στη δουλειά του, στο έργο στο οποίο αφιερώνει τη ζωή του; Λογικευτείτε λίγο θα σας έλεγα! Έχετε καταντήσει να είστε τα ίδια χάλια με τους πολιτικούς! Οι πνευματικοί οδηγοί του λαού έκαναν τη θρησκεία μια καλή business. Συγχαρητήρια μόνο αυτό έχω να πω. Όπως είχε πει ένας πολύ σωστός άνθρωπος όταν τον ρώτησαν τι πιστεύει πάνω στη θρησκεία στην Ελλάδα : Ο Θεός έχει χαθεί μέσα στα οικόπεδα των παππάδων...


12 σχόλια:

  1. +1

    Αν δεν το εχεις δει στο προτεινω...

    http://www.youtube.com/watch?v=BNf-P_5u_Hw

    Λυκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έχω δει είναι εκπληκτική ταινία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βαμπ Μρμοτζορισιν28 Μαΐου 2010 στις 11:40 π.μ.

    Λες πολύ σωστά πράγματα.
    Κυρίως εκεί για το γάμο των παπάδων. Όλα αυτά τα σκάνδαλα με τους βιασμούς παιδιών από καθολικούς κληρικούς έχουν εκεί τη ρίζα τους, καθώς η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν επιτρέπει ούτε καν στους απλούς παπάδες να παντρεύονται.
    Για να μην μιλίσουμε για άλλα παράλογα που επιβάλει, όπως να μην ξυρίζουν οι γυναίκες τα πόδια τους. Ντίαρ Γκοντ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυγερινέ,

    Σου λείπουν αρκετά κομμάτια απο το (πολύ ενδιαφέρον) πάζλ, είσαι όμως στον σωστό δρόμο. Συνέχισε να ψάχνεις τα "γιατί": η αλληλουχία των ερωταπαντήσεων θα σε πάει στον πυρήνα του θέματος, εκεί που ξαφνικά ανοίγουν τα μάτια..

    Επίσης, ψάξε λίγο περισσότερο την παράδοση του Ισλάμ. θα εκπλαγείς μ' αυτά που θα βρεις..

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως υπάρχουν πάρα πολλά και θα αναφερθώ ξανά στο θέμα, το οποίο είναι τεράστιο και δεν αναλυέται σε λίγο χροόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ φίλε, σεβαστή η γνώμη σας, αλλά θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω σε ορισμένα από τα προαναερθέντα.
    Πρώτον, το πρώτο πράγμα, για το οποίο ενδιαφέρθηκε ο άνθρωπος στην αρχή της Δημιουργίας ήταν το σώμα του, η επιβίωσή του και αργότερα η ψυχή του. Ο άνθρωπος ήθελε πράγματι από την προ'ι'στορική (όχι αρχαία) εποχή να αναζητήσει το Δημιουργό του. Έτσι, ο άνθρωπος αναγκάστηκε να πλάσει ο ίδιος τους θεούς του, γιατί δε μπορούσε να "φτάσει" τον αόριστο, τον ακατάληπτο, τον απερινόητο, τον άπειρο Θεό. Έπλασε λοιπόν θεούς φοβερούς και τρομερούς, όπως εκείνοι της αρχαίας Αιγύπτου, που τιμωρούσαν όποιον τολμούσε να παραβεί τους νόμους του θεοποιημένου Φαραώ. Έπειτα έπλασε θεούς μικρούς,στα μέτρ του, όπως εκείνοι της Μινωικής Κρήτης. Αργότερα, έπλασε τους θεούς του Ολύμπου, που είχαν τα ίδια πάθη και τις ίδιες αδυναμίες με τους ανθρώπος. Όμως, ο φιλάνθρωπος Θεός, βλέποντας τις μάταιες προσπάθειες του ανθρώπου, έγινε ο ίδιος τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, για να κάνει τον άνθρωπο θεό κατά χάριν. Και δεν ήλθε στη γη ο Ιησούς ως βασιλιάς, αλλά ως ο ταπεινότερος άνθρωπος. Γεννήθηκε σε στάβλο και πέθανε σε Σταυρό. Αναστήθηκε και συνανέστησε τον άνθρωπο. Ο Χριστιανισός δεν είναι μια αρτιότερη εκδοχή του Ιουδα'ι'σμού, αλλά είναι η Πίστη, που ανακαινίζει την κτίση. Ο Θεός δεν τιμωρεί, αλλά συγχωρεί τον άνθρωπο, όσες φορές κι αν αμαρτήσει. Αρκεί να το κταλάβει και να μετανοήσει.
    Δεύτερον, όποιος έχει καλές ιστορικές γνώσεις και ορθή κρίση, θα γνωρίζει ότι οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες έκαναν συνολικά 10 πολυετείς διωγμούς των Χριστιανών, στους οποίους σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους. Γιατί; Γιατί πίστευαν στον Χριστό, το Θεό της Αγάπης, της Δικαιοσύνης και της Αλήθειας. Είναι δυνατόν τόσα εκατομμύρια να σκοτώθηκαν για ένα ψέμμα; Η Αλήθεια δεν αρέσει στους ανθρώπους και γι' αυτό την κυνηγούν. Μετά από το Διάταγμα των Μεδιολάνων οι Χριστιανοί θέλησαν να πάρουν εκδίκηση, καταστρέφοντας ειδωλολατρικούς ναούς και αγάλματα και σκοτώνοντας πολλούς, από τους οποίους τα σχολικά βιβλία αναφέρουν μόνο τη φιλόσοφο Υπατία. Εκδίκηση; Είναι δυνατόν να υπάρχει μία τέτοια λέξη στο λεξιλόγιο ενός Χριστιανού; Η Εκκλησία καταδικάζει (εννοείται) αυτά τα γεγονότα, γι' αυτό και δεν επαναλήφθηκαν ποτέ.
    Τρίτον, όποιος έχει ιστορικές γνώσεις και ορθή κρίση, γνωρίζε ότι οι Καθολικοί θέλησαν το Σχίσμα, τα πρωτεία και το αλάθητο του Πάπα, καθώς είχαν την υποστήριξη των οικονομικά ανερχόμενων Φράγκων. Η Καθολική Εκκλησία έδειξε το πρόσωπό της κατά τις Σταυροφορίες και το Μεσαίωνα. Ως γνωστόν, στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπήρξε Ιερά Εξέταση ούτε πυρά.
    Τέταρτον, σήμερα ο κλήρος (και όχι η Εκκλησία) δε συνειδητοποιεί την ευθύνη που έχει μπροστά στο Θεό και την Εκκλησία Του. Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψη λέει "αλίμονο στον κλήρο", αλλά ο Απόστολος Παύλος λέει να μην κρίνουμε τους ανθρώπους της Εκκλησίας, αφού θα κριθούν σκληρότερα από τον Θεό.
    Πέμπτον, όσοσν αφορά τους μισθούς των ιερέων, συμφωνώ απολύτως. Ο Ιησούς Χριστός είπε ότι ο βοσκός που πληρώνεται, δεν είναι βοσκός. Διότι όταν δει το λύκο, θα τρέξει να σωθεί, ενώ εκείνος που δεν πληρώνεται, αλλά αγαπάει τα πρόβατά του, θα προσπαθήσει να σώσει και το τελευταίο. Όμως, και οι ιερείς είναι άνθρωποι κι έχουν ανάγκες.
    Έκτον, όσον αφορά την αγαμία του κλήρου, ο Ιησούς δεν νυμφεύθηκε, αλλά ευλόγησε το Γάμο και την οικογένεια. Ο Απόστολος Παύλος είπε ότι μόνο όποιος μπορεί να μην παντρεύεται και να μένει ευσεβείς. Οι αρχιερείς δεν παντρεύονται, για να μην έχουν δικά τους παιδιά (βιολογικά), αλλά για να αγαπούν όλο τον κόσμο σαν παιδιά τους, όπως ο Χριστός. Αυτό είναι επιλογή τους. Αν όμως δε μπορούν να μένουν ευσεβείς, καλύτερα να παντρεύονται, παρά να βιάζουν (εννοείται).
    Τέλος, ο Θεός αγαπά τον άνθρωπο, δέχεται και συγχωρεί τις αμαρτίες του και τον ξανακαλεί κοντά Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλτατε ανώνυμε..

    Αναρωτιέμαι, πως ξετρυπώνετε όλες τις συζητήσεις ανθρώπων που αμφισβητούν το δόγμα σας, και αρχίζετε το κήρυγμα.. Ειλικρινά απορώ..

    Φιλικά

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Εκδίκηση; Είναι δυνατόν να υπάρχει μία τέτοια λέξη στο λεξιλόγιο ενός Χριστιανού;"

    Καιρο ειχα να γελασω ετσι

    Wulfie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και συνέχισε να πλάθει Θεούς και ιστορίες...
    "Όμως, ο φιλάνθρωπος Θεός, βλέποντας τις μάταιες προσπάθειες του ανθρώπου, έγινε ο ίδιος τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, για να κάνει τον άνθρωπο θεό κατά χάριν. Και δεν ήλθε στη γη ο Ιησούς ως βασιλιάς, αλλά ως ο ταπεινότερος άνθρωπος. Γεννήθηκε σε στάβλο και πέθανε σε Σταυρό. Αναστήθηκε και συνανέστησε τον άνθρωπο. Ο Χριστιανισός ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ κύριε Βασίλη, μισώ το μονόλογο, αγαπώ το διάλογο και υπεραγαπώ τον αντίλογο.
    Αναρωτιέμαι, όμως, γιατί αντί να σχολιάζετε όσα έγραψα, σχολιάζετε εμένα.
    Όσοι αμφισβητούν το δόγμα της Πίστης, καλά κάνουν. Ο Απόστολος Θωμάς ζήτησε να ψηλαφίσει τις πληγές του αναστημένου Ιησού, για να πιστέψει στην Ανάσταση, όπως κι έγινε. Τότε ο Χριστός είπε: << Μακάρι και όσοι δε δουν, να πιστέψουν>>. Όμως <> δε σημαίνει <>! Όσοι αμφισβητούν οτιδήποτε, πρέπει να δέχονται και την αντίθετη άποψη, όπως έκανε ο κύριος Αυγερινός στην αρχή του άρθρου του: <> ή όπως έκανα εγώ: <>.
    Τέλος, το ότι <> αυτή τη συζήτηση σημαίνει απλώς ότι ενδιαφέρομαι για το συκεκριμένο θέμα, για το διάλογο και την αναζήτηση της Αλήθειας.
    Φιλικά, <>.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ κύριε Βασίλη, μισώ το μονόλογο, συμπαθώ το διάλογο και υπεραγαπώ τον αντίλογο.
    Αναρωτιέμαι, όμως, γιατί αντί να σχολιάζετε όσα έγραψα, σχολιάζετε εμένα.
    Όσοι αμφιβητούν οτιδήποτε, καλά κάνουν. Ο Απόστολος Θωμάς ζήτησε να ψηλαφίσει τις πληγές του αναστημένου Ιησού, για να πιστέψει στην Ανάστασή Του. Τότε ο Χριστός είπε: << Μακάρι και όσοι δε δουν, να πιστέψουν >>.
    Όμως το ρήμα << αμφισβητώ >>δε σημαίνει << εκμηδενίζω >>! Όποιος αμφισβητεί κάτι, καλό είναι να μπορεί να δέχεται την αντίθετη πλευρά, όπως έκανε ο κύριος Αυγερινός και εγώ στην αρχή των άρθρων μας.
    Τέλος, το ότι << ξετρύπωσα >> αυτή τη συζήτηση σημαίνει ότι ενδιαφέρομαι για το θέμα, που διαπραγματεύεται και ότι μισώ το μονόλογο, συμπαθώ το διάλογο και υπεραγαπώ τον αντίλογο.
    Φιλικά, << Ανώνυμος >>.

    ΑπάντησηΔιαγραφή