Κυριακή, Νοεμβρίου 6

Για έναν ανώνυμο λόγο

Γιατί; Γιατί να μην είναι απλά τα πράγματα; Εγχειρίδιο χρήσης δε θα βρούμε. Άχρηστο θα ήταν εξάλλου. Όμως κάτι. Αυτό το κάτι που θα σου δώσει τη μικρή συμβουλή. Πόσο πολύ το χρειάζομαι ώρες ώρες. Αλλά από την άλλη θα χανόταν η ομορφιά του να φάω τα μούτρα μου. Ειδικά σ' αυτό δηλαδή δε χρειάζομαι ούτε συμβουλή ούτε τίποτα. Ίσως να 'μαι και παγκόσμιος πρωταθλητής δηλαδή, αν και ελπίζω ειλικρινά πως όχι. Αλλά τι να πει κανείς.
Η αλήθεια είναι πως η ζωή είναι μικρή. Είναι υπερβολικά μικρή για να απογοητευόμαστε για τα λάθη του παρελθόντος. Εξάλλου δεν μπορούμε να τα διορθώσουμε, μόνο να προσπαθήσουμε να μην τα επαναλάβουμε.
Το να μείνεις πίσω σε μια στιγμή του παρελθόντος ίσως να φαίνεται όμορφο, όμως δεν είναι και πάντα το ιδανικό. Πρώτα πρώτα για σένα. Σαν καμπάνα ακούγεται μέσα στο μυαλό μου η φράση "Ποτέ μην αφήσεις το παρελθόν σου να επηρεάσει το παρόν σου, γιατί θα καταστρέψει το μέλλον σου". Κι αν το παρελθόν μας είναι το μέλλον μας; Κι αν απλά δε θέλουμε να έχουμε μέλλον χωρίς αυτό το παρελθόν; Κι αν η ζωή χωρίς το παρελθόν μας ήταν απλή; Χωρίς την ομορφιά του μυστηρίου και του πάθους; Αλήθεια θα μπορούσαμε να ζήσουμε μια τέτοια ζωή; Χωρίς πάθος; Χμμ.. Μπορεί κανείς να ζήσει μόνος του με τον ορθολογισμό του και μόνο; Βλέπω τους μεγάλους επιστήμονες που σημάδεψαν την ανθρώπινη πρόοδο. Οι μισοί είχαν άθλια προσωπική ζωή. Θα μου πείτε αφοσιώθηκαν στην επιστήμη. Ναι αλλά είχε νόημα μόνο με αυτό η ζωή τους; ίσως ο πόθος τελικά να είναι κάτι το πολύ γενικό. Να μην περιορίζεται στον έρωτα ενός φυσικού προσώπου. Πόθος μπορεί να είναι και η επιθυμία για ένα καλύτερο αύριο. Ίσως..
Από την άλλη βλέπω άτομα να κοιτάζονται τόσο βαθιά, τόσο έντονα, να κινούνται ο ένας όπως τον άλλο, να είναι ΕΝΑ. Αμέσως σκέφτομαι περί συμπλήρωσης του ανθρώπου. Πάλι μέσα μου αντηχεί η φράση "Έρωτας είναι η αναζήτηση του ανθρώπου για το άλλο του μισό από το οποίο χωρίστηκε".
Αλήθεια γιατί τα λέμε καν όλα αυτά; Τελικά ίσως με την πολύ φιλοσοφία χάνεις το νόημα. Ίσως να έχουμε όλοι χαθεί σε μια βαθιά σκέψη και να μην βλέπουμε την πραγματικότητα που είναι μπροστά μας. Ίσως τελικά να μη χρειαζόμαστε εγχειρίδιο. Ίσως τελικά η ζωή να είναι απλή.

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ζωή είναι απλή. Σύνθετη την έχουμε κάνει εμείς. Δυστυχώς έχουμε πάντα το ανικανοποίητο. Ψάχνουμε για κάτι που τελικά μπορεί να μην είναι αληθινό.Ή να έχουμε βρει κάτι που να νομίζουμε ότι είναι αληθινό και να μας έχει ξεγελάσει με ένα χαμόγελο, με ένα λόγο, με ένα παραμύθι...Τα παραμύθια, όμως, είναι για τα παιδιά!Κ φτου από την αρχή για να βρούμε την αλήθεια που μάλλον δεν υπάρχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή